Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Μερικά Παλιά Έργα

Άνθρωποι, 2003, λάδι, 24x32 εκ.

Καταπίεση, 1997, λάδι, 25.5X25.5εκ.

Συμβούλιο, 1997, λάδι, 16x24.5 εκ.

Άνθρωποι, 2003, λάδι, 24x32 εκ.

Άνθρωποι, 1997, λάδι, 30x21 εκ.






















Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Από Τα Εγκαίνια Της Έκθεσης

Από τα εγκαίνια της έκθεσης του ΣΚΕΤΒΕ στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στις 3/11/2023
Foto: Nikos Bendilas







Δυο Πόλεις Σημάδεψαν Την Ζωή Μου.

Γεννήθηκα στην παραθαλάσσια πόλη Tetwan του Κουρδιστάν. Μια πόλη 20 χιλιάδων κατοίκων τότε και περίπου 100 χιλιάδων τώρα, παράκτια της λίμνης Wan, που εμείς την αποκαλούμε θάλασσα, μια μεγάλη, αλμυρή και βαθιά λίμνη λίγο μεγαλύτερη από την έκταση της Ευβοίας, σε υψόμετρο 1700 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας.

Μέχρι τα 19 μου έζησα εκεί, ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της παρανομίας εξαιτίας της συμμετοχής μου στον κουρδικό απελευθερωτικό αγώνα και έπειτα ως πολιτικός πρόσφυγας έφθασα στην Ελλάδα.

Εδώ και 38 χρόνια ζω στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη που ως τοποθεσία πάντα μου θυμίζει το Tetwan, βέβαια σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος.

Εδώ σπούδασα την τέχνη και εδώ χάραξα την καλλιτεχνική μου πορεία, όπως επίσης, εδώ δημιούργησα οικογένεια και απέκτησα τα παιδιά μου.

Η αστική τοπιογραφία πάντα με συγκινεί και είναι παρούσα στην ζωγραφική μου. Είναι, άλλωστε, ο χώρος στον οποίο ζούμε αλλά και πραγματοποιείται και η ιστορική μνήμη μας.

Serhad Bapir

Σημείση: Αυτές οι λέξεις συνοδεύουν την φωτογραφία του έργου μου στον κατάλογο της έκθεσης.

Πόλη, 2023, ακρυλικά, 130Χ100 εκ.



Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Ο Serhad Bapir ήταν καλεσμένος του Zahra Institute στις 18/10/2023


Μια χρήσιμη και ευχάριστη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα Zoom. Ο κ. Mucahit Bilici διεύθυνε την εκδήλωση..

Σε αυτή τη συνάντηση, ο εικαστικός Serhad Bapir παρουσίασε τα έργα του και μίλησε για τον καλλιτεχνικό προβληματισμό του και καθώς απάντησε τις ερωτήσεις.

Ο κ. Mucahit Bilici έκανε την άμεση μετάφραση από τα κουρδικά στα αγγλικά.

Μπορείτε να παρακολουθήστε αυτή τη συνάντηση στο YouTube.

Το Zahra Institute είναι ένα ινστιτούτο στο Σικάγο των Η.Π.Α.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός Στο Κουρδιστάν

Κάποιοι φίλοι με ρωτάνε πως μπορούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο φονικός σεισμός (7,8 Ρίχτερ) που είχε το επίκεντρο την πόλη Mereş του τουρκοκρατούμενου τμήματος του Κουρδιστάν, έπληξε 8 πόλης του Κουρδιστάν (7 στο βόριο τμήμα του Κουρδιστάν – τουρκοκρατούμενο τμήμα- και την πόλη Efrîn του Κουρδιστάν “της Συρίας”, που από το 2018 βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας), καθώς 3 πόλεις της Τουρκίας με αραβικό, τούρκικό και κουρδικό πληθυσμό και μία πόλη της Συρίας με αραβικό και κουρδικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 40χιλιάδες . Ο πραγματικός όμως αριθμός είναι πολύ πιο μεγαλύτερος. Γνωρίζω κάποιους φίλους που έχασαν πάρα πολλά μέλη των οικογενειών τους.

Μετά τον φονικό σεισμό, ο νους μου πήγε στην -πολύ μυστική- έκθεση (1935) του İsmet İnönü, του δεύτερου στην τουρκική ιεραρχία μετά από τον Mustafa Kemal. Στην ένθεση μεταξύ άλλων έγραφε: «Αν δεν παρθούν τα μέτρα , η πόλη Erzincan θα είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού Κουρδιστάν.»

Δίχως αμφιβολία παρθήκαν τα μέτρα: Στην ευρύτερή περιοχή του Dêrsîm που και ένα μεγάλο μέρος της πόλης αυτής ανήκει, το 1938 πραγματοποιήθηκε μεγάλη γενοκτονία. Ακολούθησε το 1939 μεγάλος σεισμός (7,8 Ρίχτερ) στην περιοχή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία με 32 χιλιάδες νεκρούς και πάνω από 100 χιλιάδες τραυματίες. Έγινε μεγάλη μετακίνηση του πληθυσμού και μετέπιπτα, για να αλλάξει η δημογραφία της περιοχής έγινε εποικισμός της περιοχής με τους Τούρκους. Ως αποτέλεσμα αυτής αποικιοκρατικής πολιτικής, σήμερα στην πόλη Erzincan του Κουρδιστάν το κουρδικό κίνημα είναι αρκετά αδύνατο.

Οι Κούρδοι ως ένα μεγάλο έθνος δεν έχουν ακόμα δικό τους ανεξάρτητό κράτος και βρίσκονται υπό την κατοχή των τεσσάρων αποικιοκρατικών κρατών (Τουρκία, Ιράν, Ιράκ και Συρία) και στερούνται τα πιο βασικά εθνικά δικαιώματα, όπως το να αναγνωρίζονται ως Κούρδοι, να κατονομάζεται η πατρίδα τους ως Κουρδιστάν, να διδάσκεται η κουρδική γλώσσα κλπ. Αυτό είναι το δυστύχημα για ένα έθνος. Σε αυτές ανελεύθερες συνθήκες όταν γίνεται μια μεγάλη φυσική καταστροφή, τότε το δυστύχημα πολλαπλασιάζεται. Μόνο στο μισό μέρος του νότιο Κουρδιστάν στο Ιράκ οι Κούρδοι έχουν ένα καθεστώς ομοσπονδίας. Η έχθρα του τουρκικού κράτους στους Κούρδους σε κάθε πεδίο της ζωής είναι εμφανής: Παρότι που οι περισσότεροι σεισμόπληκτοί είναι οι Κούρδοι, ο τουρκικός κρατικός οργανισμός που παρέχει πληροφορίες σε 7 γλώσσες στους σεισμόπληκτούς, δεν παρέχει στα κουρδικά!

Barzani Charity Foundation https://bcf.krd που εδρεύει στην Ομοσπονδία του Κουρδιστάν στο Ιράκ, από την πρώτη μέρα του σεισμού βρίσκεται στις σεισμόπληκτες περιοχές του τουρκοκρατούμενου τμήματος του Κουρδιστάν με την ομάδα διασωστών, με εκατοντάδες φορτηγά βοήθειας, συνεργεία επισιτισμού, φορητούς υγειονομικούς σταθμούς με δεκάδες γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό και φάρμακα καθώς από την πέμπτη μέρα του σεισμού στη τουρκοκρατούμενη πόλη Efrîn του Κουρδιστάν “της Συρίας”.

Μπορείτε να ενισχύστε το έργο του Barzani Charity Foundation/BCF
καταθέτοντας στο παρακάτω λογαριασμό:
Account name: Barzani Charity Foundation/BCF
IBAN Number: GB33BUKB20086453342417


Η πόλη Cindirês στην περιοχή του Efrîn



Στο Hewlêr του νότιου Κουρδιστάν μαθητές δημοτικού συμμετείχαν στην προσπάθεια ανακούφισης των σεισμόπληκτών



Barzani Charity Foundation/BCF


Οι σεισμόπληκτες περιοχές, χάρτης της The Wall Street Journal



Το Κουρδιστάν, χάρτης του Institut kurde de Paris