Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008

Αυτοδιάθεση

Εδώ και καιρό ως θέμα η αυτοδιάθεση βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μου. Εξάλλου στα χαρακτικά μου έργα αυτό το θέμα κατά κάποιο τρόπο πάντα ήταν παρόν. Το ενδιαφέρον μου για ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα είναι μια συνειδητή επιλογή και ταυτόχρονα είναι μια στάση ζωής. Απλά προσπαθώ να είμαι συνεπείς στις αρχές και στις πεποίθησης μου.

Αυτοδιάθεση 2, 2006 χάραξη σε πελεξιγκλάς, 82χ56 εκ.

Με την πρώτη ματιά η αποδοχή της αυτοδιάθεσης φαίνεται αυτονόητη, εξάλλου ένα από τα πρώτα άρθρα του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών είναι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των λαών.
Έλα να δεις όμως πως αυτό το δικαίωμα δεν το έχουν όλοι οι λαοί και δεν εφαρμόζεται παντού. Αυτό το δικαίωμα πολλές φορές στο βωμό του κέρδους και των συμφερόντων πάει στο διάολο.

Οι προσπάθειες και οι αγώνες για την απόκτηση αυτού του αυτονόητου δικαιώματος πολλές φορές καταδιώκονται άγρια με σφαγές και γενοκτονίες.
Πρέπει να έχουν την δυνατότητα όλοι οι άνθρωποι, έθνη και λαοί να ορίζουν την «μοίρα» και το μέλλον τους όπως οι ίδιοι το θέλουν- ακόμα και σε ατομικό επίπεδο : ελευθερία σκέψης και αυτοπροσδιορισμός του ατόμου. Να μπορούμε να ορίζουμε την ζωή αλλά και τον θάνατό μας.


Αυτοδιάθεση 1, 2006 χάραξη σε πελεξιγκλάς, 82χ56 εκ.

Οι άνθρωποι εκ γεννηθείς έχουν αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να μιλάς και να εκπαιδευτείς στην μητρική σου γλώσσα, ως μέλος ενός λαού ή έθνους να έχεις ένα όνομα και ελεύθερα να εκφωνήσεις το όνομα της πατρίδας σου και ως λαός να ορίζεις ελεύθερα τη ζωή σου.
Έλα όμως που όλα αυτά τα αυτονόητα απαγορεύονται σε πάρα πολλούς λαούς : από το Κουρδιστάν ως το Θηβέτ και την Τσετσενία και σε πάρα πολλές άλλες χώρες. Ο πλούτος του υπέδαφος όπως το πετρέλαιο έγινε αλυσίδα δουλείας και περάστηκε στο λαιμό των Κούρδων από τα τέσσερα κράτη κατοχής. Ίδια είναι και η αιτία της κατοχής και προσάρτησης του Θηβέτ στην Κίνα. Το ίδιο ισχύει και για την Τσετσενία.

Αυτοδιάθεση 3, 2006 χάραξη σε πελεξιγκλάς, 58χ73 εκ.

Η Τουρκία εδώ και καιρό χτίζει τεράστια φράγματα καταστρέφοντας ιστορικές πόλεις και οικισμούς και διώχνοντας τους Κούρδους από το Κουρδιστάν. Το Θηβέτ σταδιακά επίκειται από τους Κινέζους κατακτητές και σε λίγο Θηβετιανοί θα είναι μειονότητα στη ίδια τους την πατρίδα. Ενώ ο κόσμος θα χαίρεται το θαύμα της κινέζικης κομμουνιστικής-καπιταλιστικής και δουλοκρατικής οικονομίας και θα χειροκροτήσει την λάμψη των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 και την ίδια στιγμή οι Τσετσένοι θα στενάζουν κάτω από την ρωσική πολεμική μηχανή.
Αυτοδιάθεση λοιπόν !
Αυτοδιάθεση για όλους τους λαούς.Σημείωση : Το τμήμα του κειμένου με το κόκκινο χρώμα δημοσιεύθηκε στο κατάλογο "Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα". Ο κατάλογος αυτός τυπώθηκε απο το Ίδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα, απο το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και απο την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: