Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Για την Ζωγραφική του Serhad *

Ο Serhad, καλλιτέχνης γνωστός στο φιλότεχνο κοινό, κυρίως για το χαρακτικό του έργο, στην έκθεση αυτή μας προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε και μια άλλη πτυχή του δημιουργικού του ταλέντου καθώς επέλεξε να εκθέσει μέρος της ζωγραφικής του δουλειάς, και ειδικά μια σειρά τοπίων της πατρίδας του. Τα τοπία αυτά πέρα από υπομνήσεις του τόπου αποτελούν και γλαφυρή καταγραφή των συναισθημάτων και των ιδεών του καλλιτέχνη ο οποίος ερμηνεύει το τοπίο μέσα από το πρίσμα της εμπειρίας του και σκηνοθετεί στην ουσία τον τρόπο που επιθυμεί να προσεγγίσουμε την γενέθλια γη του.

Βουνά, απέραντες κοιλάδες, σκονισμένοι χωματόδρομοι και φτωχικά αγροτόσπιτα, όλα σκεπασμένα από την τέφρα της εγκατάλειψης. Οι βράχοι, οι πέτρες, τα πετρώματα αφηγούνται πικρές ιστορίες. Οι πυραμιδωτές κορυφές βουνών, που με το υποβλητικό μέγεθος τους λειτουργούν ως νύξεις αρχαίων ζιγκουράτ, υψώνονται στο βάθος του τοπίου και υπενθυμίζουν παλιές δόξες ρημαγμένες από τη σκουριά. Ο ουρανός πυκνός, ασφυκτικός σε τόνους του τυρκουάζ και του γκριζογάλανου. Η γη βυθισμένη στο εφιαλτικό αγκάλιασμα της ώχρας και της σέπιας. Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο απελπιστικό και ανήσυχο όταν στην πλοκή παίρνουν μέρος και οι αγροικίες, λιτές, δωρικές με ερμητικά κλεισμένα πορτοπαράθυρα. Οικήματα που έχουν κυριολεκτικά ρουφήξει τα χρώματα της γης, που έχουν απλώσει βαθιά τις ρίζες τους στο χώμα αλλά ταυτόχρονα μοιάζουν απελπισμένα, άδεια, ερημικά. Στέγες που αντανακλούν τον ήλιο του μεσημεριού και μενεξεδένιοι ίσκιοι που χρωματίζουν που και που τις προσόψεις, τους τοίχους, τα παραθυρόφυλλα ολοκληρώνουν την εικόνα της ασφυκτικής μελαγχολίας.

Είναι φανερό πως με την βοήθεια του χρωστήρα του ο Serhad ξαναζεί τις εμπειρίες που καμίνευσαν την ζωή του, γαληνεύει την εσωτερική του αγωνία, στοχάζεται και μάχεται την λησμονιά.

Ελένη Κάρτσακα
Ιστορικός Τέχνης

* Από τον κατάλογο της έκθεσης ΠΟΛΗ & ΙΧΝΗ που διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πολίχνης, Δεκέμβριος 2009 – Ιανουάριος 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: